Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W taki sposób podaje się pomarańcze w Maroku. Deser jest prosty i dodatkowo smaczny oraz zdrowy - nie zawiera tłuszczu, cukru, ani glutenu. Soczyste pomarańcze, słodki miód i cynamon to doskonałe połączenie.

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański

Składniki:

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański

1 porcja:

Sposób przygotowania:

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański

Miód i cynamon:

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański
Miód powinien być tylko odrobinę podgrzany.

Miód należy delikatnie podgrzać w niewielkim garnuszku, a następnie połączyć z cynamonem.

Pomarańcza:

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański
Pomarańczę można przygotować na dwa sposoby.

Umytą pomarańczę pokroić w plastry o grubości 1/2 cm, a następnie każdy kawałek obrać ze skórki oraz dokładnie z białych błonek.
(Pomarańczę można też najpierw obrać, a potem pokroić w plastry, lecz pierwszy sposób jest wygodniejszy i dzięki temu nie wycieka dużo soku.)

Całość:

Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański
Deser można ozdobić wg uznania lub posypać dodatkową porcją cynamonu.

Pasterki pomarańczy należy ułożyć na talerzyku i polać ciepłym miodem - uprzednio wymieszanym z cynamonem.
Całość odstawić na kilka minut, aby smaki dobrze się połączyły.