SUPERPRZEPIS

Dorsz w piwnym cieście

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dorsz w piwnym cieście Więcej zdjęć (6)

Ulubiona rybka w nowej odsłonie, tym razem w piwnym cieście. Mogę polecić z czystym sumieniem, wyszło przepysznie;)

Składniki:

Dorsz w piwnym cieście

 

  • Około kg filetów z dorsza ( u mnie polędwice)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (L)
  • 1 i 1/2 szklanki piwa
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w piwnym cieście
Rybę przepłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, skrapiam delikatnie sokiem, wyciśniętym z cytryny.

Dzielę rybkę na odpowiednie porcje.

W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę z mieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam dokładnie aby nie było grudek mąki.

Kawałki dorsza maczam w cieście i układam na rozgrzany olej, smażę z obu stron na rumiano. 
Dorsz w piwnym cieście
Rybę przepłukuję i osuszam na ręczniku papierowym.
Dorsz w piwnym cieście
W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli
Dorsz w piwnym cieście
dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam
Dorsz w piwnym cieście
Kawałki dorsza maczam w cieście i układam na rozgrzany olej
Dorsz w piwnym cieście
smażę z obu stron na rumiano.