reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Dorsz w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Za rybą nie przepada moja najmłodsza i żeby coś zjadła muszę zmieniać panierki do ryb

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

Dorsz w cieście piwnym

 

  • filet z dorsza

 

 

  • Ciasto

 

 

  • 3/4 szklanki piwa

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 łyżeczki soli ( w/g własnego smaku można dodać więcej)

 

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

 

  • 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki

 

  • dodatkowo

 

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w cieście piwnym
Filet jeżeli jest mrożony rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikami kuchennymi, kroimy na kawałki ( u mnie paluszki o szer 2 cm) i panierujemy w mące. Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Dość mocno rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby zamaczamy w cieście i smażymy w gorącym oleju- ja smażę w wysokim garnuszku litrowym, ale można też w frytkownicy, byleby były smażone w głębokim oleju.