Drób zapiekany w cieście razowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczne, pożywne, wysokobiałkowe, a przede wszystkim sycące

Drób zapiekany w cieście razowym

Składniki:

Drób zapiekany w cieście razowym

 

  • ok 300-350 g wątróbki
  • ok 400-450 g piersi drobiowej
  • 3 duże pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (ze słoika)
  • olej/oliwa/PAM
  • Sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano
  • kilka łyżek mąki razowej
  • 3/4 wody gazowanej

Sposób przygotowania:

Drób zapiekany w cieście razowym
Porcje drobno pokrojonej wątróbki, oraz zmielonej piersi (było ok 350-400g) wymieszać z przyprawami i zostawić na noc w lodówce (użyłem pieprzu, i majeranku).
Jak ktoś lubi może użyć jakiejś marynaty.
Podsmażyć oddzielnie, wrzucić do jednego garnka, podsmażyć 3 duże pieczarki pokrojone w półplasterki i jedną średnią cebulę czerwoną.
Wrzucić razem z mięsem do garnka, wymieszać. Można dodać 3 łyżki sosu pomidorowego np do spaghetii, wymieszać.
Poczekać aż wszystko trochę ostygnie.
W oddzielnej miscie rozbić 4 białka jajek na pianę, dodać 1 całe jajko (5 białek i 1 żółtko) z odrobiną soli, dodać kilka łyżek mąki razowej (aby ciasto było gęste) i trochę wody gazowanej (ok 3/4 szklanki) wymieszać na jednolitą gęstą masę, dodać przyprawy (oregano, bazylia, co kto lubi, użyłem ziół prowansalskich)
wymieszać delikatnie z mięsem i wylać wszystko na formę wysmarowaną tłuszczem (użyłem PAM-u)
Piec w temperaturze 150-180 stopni

Tagi:

sosy drób mięso