Sposób przygotowania:
Drób zapiekany w cieście razowym
Porcje drobno pokrojonej wątróbki, oraz zmielonej piersi (było ok 350-400g) wymieszać z przyprawami i zostawić na noc w lodówce (użyłem pieprzu, i majeranku).
Jak ktoś lubi może użyć jakiejś marynaty.
Podsmażyć oddzielnie, wrzucić do jednego garnka, podsmażyć 3 duże pieczarki pokrojone w półplasterki i jedną średnią cebulę czerwoną.
Wrzucić razem z mięsem do garnka, wymieszać. Można dodać 3 łyżki sosu pomidorowego np do spaghetii, wymieszać.
Poczekać aż wszystko trochę ostygnie.
W oddzielnej miscie rozbić 4 białka jajek na pianę, dodać 1 całe jajko (5 białek i 1 żółtko) z odrobiną soli, dodać kilka łyżek mąki razowej (aby ciasto było gęste) i trochę wody gazowanej (ok 3/4 szklanki) wymieszać na jednolitą gęstą masę, dodać przyprawy (oregano, bazylia, co kto lubi, użyłem ziół prowansalskich)
wymieszać delikatnie z mięsem i wylać wszystko na formę wysmarowaną tłuszczem (użyłem PAM-u)
Piec w temperaturze 150-180 stopni
Jak ktoś lubi może użyć jakiejś marynaty.
Podsmażyć oddzielnie, wrzucić do jednego garnka, podsmażyć 3 duże pieczarki pokrojone w półplasterki i jedną średnią cebulę czerwoną.
Wrzucić razem z mięsem do garnka, wymieszać. Można dodać 3 łyżki sosu pomidorowego np do spaghetii, wymieszać.
Poczekać aż wszystko trochę ostygnie.
W oddzielnej miscie rozbić 4 białka jajek na pianę, dodać 1 całe jajko (5 białek i 1 żółtko) z odrobiną soli, dodać kilka łyżek mąki razowej (aby ciasto było gęste) i trochę wody gazowanej (ok 3/4 szklanki) wymieszać na jednolitą gęstą masę, dodać przyprawy (oregano, bazylia, co kto lubi, użyłem ziół prowansalskich)
wymieszać delikatnie z mięsem i wylać wszystko na formę wysmarowaną tłuszczem (użyłem PAM-u)
Piec w temperaturze 150-180 stopni