Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taka galaretka jest niedroga w przygotowaniu, a wychodzi jej sporo. Najlepiej smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem. Możemy ją podać na śniadanie, kolację lub przekąskę.

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem

Składniki:

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem

Składniki:

  • 2 duże udka
  • 2 marchewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki groszku zielonego
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Drobiowa galaretka z warzywami i jajkiem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Marchewki obieramy i myjemy. Następnie mięso i marchewki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Mięso i marchewki wyjmujemy a wywar przecedzamy. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wywaru powinno być około 3 szklanki.

3. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy. Obrane jajka i marchewki kroimy w plasterki a mięso z udek na kawałki.

4. Do miseczek wkładamy przygotowane składniki i zalewamy bulionem. 5. Galaretki wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Rady: Z przepisu wyszło mi 6 miseczek.