pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Galaretka drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobra galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  • kucharek
  • kostka drobiowa
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Dać do garnka i dodać do tego marchewkę, sól, kostkę drobiową, zalać wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Dać po 1 kawałku do szklanek (kieliszków). Odcedzić groszek konserwowy, dać po trochu do każdej porcji. Następnie poszatkować drobno natkę pietruszkę i włożyć do szklanek. Cebulę poszatkować bardzo drobno i dodać do tego. Mięso wyciągnąć z rosołu. Dać po trochu do każdej szklanki. Żelatynę rozpuścić wg podania na opakowaniu. Wlać do rosołu, przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Wlać rosół do szklanek. Włożyć je do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć i dać na talerz. Podawać polane octem.