Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Dać do garnka i dodać do tego marchewkę, sól, kostkę drobiową, zalać wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Dać po 1 kawałku do szklanek (kieliszków). Odcedzić groszek konserwowy, dać po trochu do każdej porcji. Następnie poszatkować drobno natkę pietruszkę i włożyć do szklanek. Cebulę poszatkować bardzo drobno i dodać do tego. Mięso wyciągnąć z rosołu. Dać po trochu do każdej szklanki. Żelatynę rozpuścić wg podania na opakowaniu. Wlać do rosołu, przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Wlać rosół do szklanek. Włożyć je do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć i dać na talerz. Podawać polane octem.
halina