zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Galaretka drobiowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Delikatna galaretka drobiowa.

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 1 SPRAWIONY KURCZAK
  • 3 MARCHEWKI
  • 1 PIETRUSZKA
  • KAWAŁEK SELERA
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • MAGGI W PŁYNIE
  • ŻELATYNA
  • WODA
  • KUKURYDZA KONSERWOWA
  • GROSZEK KONSERWOWY

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę i groszek. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę,