Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Sprawionego kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu odlewamy wodę, płuczemy mięso i ponownie wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wkładamy marchew, pietruszkę i seler. Gdy tylko się zagotuje, szybko zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 1.5 godziny na słabiutkim ogniu. Z wierzchu zdejmujemy powstałe szumowiny. Solimy, pieprzymy i dodajemy maggi do smaku. Gdy mięso jest miękkie studzimy, obieramy i kroimy na kawałki. Nie dodajemy skóry. Marchew z rosołu również kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również kukurydzę i groszek. Mieszamy i wkładamy mięso do naczyń, np. literatek. Do osobnego naczynia przelewamy przez sitko wywar, dodajemy wg przepisu żelatynę i dokładnie mieszamy,( nie gotujemy ). Zalewamy mięso żelatyną, czekamy aż przestygnie i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę,
Czasami może się zdarzyć, że nasz rosół na galaretkę nie jest klarowny. Możemy więc uratować go za pomocą piany z białek. Ubijamy białka i pianę wylewamy na rosół i na bardzo ale to bardzo maleńkim ogniu ( dosłownie rosół musi tylko pykać) klarujemy nasz wywar. Białka się zetną i wchłoną nadmiar tak zwanego brudu. Potem odcedzamy wszystko przez gazę.Brudne białka zostaną na ściereczce, a my będziemy mieli czysty wywar na galaretkę,
luna
msewka
Sarenka
Natala1210
zewa
kinga