Sposób przygotowania:
Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Wodę gotujemy. Do gotującego się wrzątku wrzucamy ćwiartki kurczak i zmniejszamy płomień. Szumujemy nasz wywar i dodajemy obraną i umytą włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Odcedzamy wywar od stałych składników. Mięso i marchewki studzimy. W tym czasie przygotowujemy kasze jaglaną, którą dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kaszę studzimy. Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę. Do przygotowanych niewielkich pojemniczków (ja użyłam małe filiżanki) wkładamy po kolei: odrobinę posiekanej natki pietruszki, kilka kostek marchewki, łyżkę kaszy jaglanej i pokrojone mięso drobiowe. Podgrzewamy 0,5 litra bulionu. Odlewamy do szklanki odrobinę bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Wlewamy żelatynę do bulionu (nie może się gotować) i mieszamy. Tak przygotowanym bulionem z żelatyną zalewamy nasze mięso z kaszą w kubeczkach. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Żeby łatwiej wyjąć galaretki z pojemniczków (kubków) możemy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie. Galaretki podajemy na zimno, skrapiając je odrobiną soku z cytryny. SMACZNEGO!
halina