Sposób przygotowania:
Drobiowo- lubczykowe roladkiETAP 1
Mięso dokładnie przepłukujemy i osuszamy.
ETAP 2
Z lubczyku usuwamy grube łodygi. Otrzymane listki siekamy na mniejsze części. Oliwę mieszamy z przyprawą do kurczaka (ilość według uznania i smaków rodziny).
ETAP 3
Gotowe mięso dzielimy na dwie połówki. Każdą z połówek rozcinamy formując ją w zgrabny płat. Ewentualnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane płaty nacieramy przygotowaną oliwą. Na wierzch wykładamy warstwę pokrojonego lubczyku.
ETAP 4
Przygotowane porcje mięsa zwijamy nadając im kształt rolad.
ETAP 5
Otrzymane roladki przewiązujemy sznurkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch także nacieramy oliwą i oprószamy pokrojonym lubczykiem.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go do miękkości w 180°C około 40 minut. Gotowe roladki kroimy w plasterki i podajemy.