SUPERPRZEPIS

Drobiowo- lubczykowe roladki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Drobiowo- lubczykowe roladki Więcej zdjęć (3)

Mięso pieczone w towarzystwie lubczyku zawsze smakuje pysznie. Dodatkowo uformowane w roladkę ładnie wygląda na talerzu:). POLECAM!

Składniki:

Drobiowo- lubczykowe roladki

SKŁADNIKI:

  • 1 duży podwójny filer z kurczaka,
  • pęczek lubczyku (3-4 gałązki),
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • przyprawa do kurczaka,

Sposób przygotowania:

Drobiowo- lubczykowe roladki

ETAP 1

Drobiowo- lubczykowe roladki
Przepłukane mięso osuszamy

Mięso dokładnie przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 2

Drobiowo- lubczykowe roladki
Lubczyk drobno siekamy ostrym nożem

Z lubczyku usuwamy grube łodygi. Otrzymane listki siekamy na mniejsze części. Oliwę mieszamy z przyprawą do kurczaka (ilość według uznania i smaków rodziny).

ETAP 3

Drobiowo- lubczykowe roladki
Na mięso nakładamy oliwę z przyprawami i lubczyk

Gotowe mięso dzielimy na dwie połówki. Każdą z połówek rozcinamy formując ją w zgrabny płat. Ewentualnie delikatnie rozbijamy. Tak przygotowane płaty nacieramy przygotowaną oliwą. Na wierzch wykładamy warstwę pokrojonego lubczyku.

ETAP 4

Drobiowo- lubczykowe roladki
Po nałożeniu nadzienia formujemy roladki

Przygotowane porcje mięsa zwijamy nadając im kształt rolad.

ETAP 5

Drobiowo- lubczykowe roladki
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym

Otrzymane roladki przewiązujemy sznurkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ich wierzch także nacieramy oliwą i oprószamy pokrojonym lubczykiem.
Tak przygotowane mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go do miękkości w 180°C około 40 minut. Gotowe roladki kroimy w plasterki i podajemy.