Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Drobne ciasteczka z czekoladą i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym drobnym kruchym ciasteczkom posmarowanym czekoladą i obtoczonych w kokosie nie można się oprzeć.

Drobne ciasteczka z czekoladą i kokosem

Składniki:

Drobne ciasteczka z czekoladą i kokosem

na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 9 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe
  • odrobinę czerwonego spożywczego barwnika

Sposób przygotowania:

Drobne ciasteczka z czekoladą i kokosem

Przygotowanie ciasta:

Drobne ciasteczka z czekoladą i kokosem
Upieczone ciasteczka ściągamy z blaszki i studzimy

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło,żółtka roztrzepane z cukrem pudrem i ocet.

Szybko zarabiamy ciasto.

Rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawamy małą foremką ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do ok.180 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor ok.10 min.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej według przepisu na opakowaniu.

Wiórki kokosowe barwiony na czerwono dodając odrobinę czerwonego barwnika.

Ciasteczka smarujemy rozpuszczoną czekoladą za pomocą pędzelka. Obtaczamy w zabarwionym kokosie. Odkładamy do zastygnięcia polewy.