Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Choinki piernikowe z lukrowym łańcuszkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co roku staram się zrobić inne piernikowe choineczki. Teraz zrobiłam choineczki w kolorze popielatym z ozdobnym łańcuszkiem z lukru w intensywnym różowym kolorze. Choinki piernikowe należy upiec na dwa tygodnie przed świętami. Idealne na prezent.

Choinki piernikowe z lukrowym łańcuszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Choinki piernikowe z lukrowym łańcuszkiem

na ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 1 szkl. miodu prawdziwego
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej +1 łyżka ciepłej wody
  • 1 op. przyprawy do piernika

na lukier :

  • 45 dag cukru pudru
  • 3 białka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • odrobinę czarnego barwnika spożywczego
  • odrobinę czarnego barwnika spożywczego
  • cukrowe posypki
  • dodatkowo :
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Choinki piernikowe z lukrowym łańcuszkiem

Przygotowanie ciasta:

Choinki piernikowe z lukrowym łancuszkiem
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami gwiazdki

Miód i masło rozpuścić. Ostudzić.

Wymieszać z utartymi z cukrem jajami,przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Masę przelać do przesianej mąki.

Dokładnie wyrobić ciasto.

Owinąć w folię spożywczą i wynieść na ok.2 godz. w chłodne miejsce.

Następnie wałkować na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm.

Foremkami w kształcie gwiazdek wycinać gwiazdki w co najmniej 5 rozmiarach.

Pieczenie pierniczków:

Choinki piernikowe z lukrowym łancuszkiem
Upieczone pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast układać w odstępach pierniczki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec od 10-15 min.

Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.

Przygotowanie lukru:

Białka ubić na sztywno,a następnie utrzeć je dosypując do nich stopniowo cukier puder. Na sam koniec ucieramy z sokiem z cytryny.
Odbieramy troszeczkę lukru.

Większą ilość lukru barwimy na popielaty kolor ,dodając tyle czarnego barwnika aby nam kolor odpowiadał. Pozostałą część lukru barwimy na różowo za pomocą odrobiny czerwonego barwnika.

Etap końcowy:

Na każdą choinkę bierzemy po 5-6 gwiazdek posmarowanych wcześniej przygotowanym popielatym lukrem . Mocujemy za pomocą wykałaczki od największej do najmniejszej.

Zanim lukier wyschnie posypujemy je cukrowymi ozdobami. Na samym końcu polewamy je cienkim strumieniem różowego lukru od góry do dołu tworząc łańcuch.

Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.

Gdy już wyschną najlepiej zapakować je w folię przezroczystą i związać by zmiękły do świąt.