Sposób przygotowania:
Choinki piernikowe z lukrowym łańcuszkiemPrzygotowanie ciasta:
Miód i masło rozpuścić. Ostudzić.
Wymieszać z utartymi z cukrem jajami,przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Masę przelać do przesianej mąki.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i wynieść na ok.2 godz. w chłodne miejsce.
Następnie wałkować na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm.
Foremkami w kształcie gwiazdek wycinać gwiazdki w co najmniej 5 rozmiarach.
Pieczenie pierniczków:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast układać w odstępach pierniczki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec od 10-15 min.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.
Przygotowanie lukru:
Białka ubić na sztywno,a następnie utrzeć je dosypując do nich stopniowo cukier puder. Na sam koniec ucieramy z sokiem z cytryny.
Odbieramy troszeczkę lukru.
Większą ilość lukru barwimy na popielaty kolor ,dodając tyle czarnego barwnika aby nam kolor odpowiadał. Pozostałą część lukru barwimy na różowo za pomocą odrobiny czerwonego barwnika.
Etap końcowy:
Na każdą choinkę bierzemy po 5-6 gwiazdek posmarowanych wcześniej przygotowanym popielatym lukrem . Mocujemy za pomocą wykałaczki od największej do najmniejszej.
Zanim lukier wyschnie posypujemy je cukrowymi ozdobami. Na samym końcu polewamy je cienkim strumieniem różowego lukru od góry do dołu tworząc łańcuch.
Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
Gdy już wyschną najlepiej zapakować je w folię przezroczystą i związać by zmiękły do świąt.