Sposób przygotowania:
Loukoumades – greckie mini pączki z miodem
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól i mieszamy. Wsypujemy drożdże wlewamy ciepłą wodę i mleko i łączymy starannie wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki w jednolite gładkie ciasto. Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub do momentu kiedy na cieście pojawią się dziurki a ciasto zwiększy objętość.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze mieszamy dokładnie łyżką.
Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (zmniejszamy płomień na minimalny) i nakładamy kolejne pączuszki. Pączki smażymy partiami po 3-5 minut z każdej strony. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie przekładamy na talerzyk polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i/lub sezamem, smacznego ; )
Uwaga! Jak przed nałożeniem pączków rozgrzewam tłuszcz na Maksa po czym przed samym nakładaniem pączków zmniejszam go, przed nałożeniem kolejnej porcji znowu go rozgrzewam a potem znowu zmniejszam dzięki temu pączki są ładnie zarumienione na zewnątrz i upieczone wewnątrz ; )
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze mieszamy dokładnie łyżką.
Na głębokiej patelni lub w rondlu mocno rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i wkładamy na rozgrzany tłuszcz (zmniejszamy płomień na minimalny) i nakładamy kolejne pączuszki. Pączki smażymy partiami po 3-5 minut z każdej strony. Pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, następnie przekładamy na talerzyk polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i/lub sezamem, smacznego ; )
Uwaga! Jak przed nałożeniem pączków rozgrzewam tłuszcz na Maksa po czym przed samym nakładaniem pączków zmniejszam go, przed nałożeniem kolejnej porcji znowu go rozgrzewam a potem znowu zmniejszam dzięki temu pączki są ładnie zarumienione na zewnątrz i upieczone wewnątrz ; )
SylaUla
mocsłodkości
Czekoladka 2