Sposób przygotowania:
Kruche lukrowane ciasteczka
Ciasto kruche;
Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem i cukrem pudrem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiewamy do masy.
Zagniatamy ciasto, a następnie ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodając kakao.
Każdą część wałkujemy na placek grubości około pół cm, i wycinamy foremkami ciasteczka.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka ozdabiamy lukrem, koralikami oraz pisakami cukrowymi (ozdabiamy według uznania).
Lukier ;
Do miski wbijam białko jajka, dodaję stopniowo cukier puder i mieszam widelcem aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie gęsty. ( można użyć miksera)
Można dodać kilka kropli soku z cytryny.
Masło lub margarynę ucieramy z jajkiem i cukrem pudrem.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiewamy do masy.
Zagniatamy ciasto, a następnie ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodając kakao.
Każdą część wałkujemy na placek grubości około pół cm, i wycinamy foremkami ciasteczka.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka ozdabiamy lukrem, koralikami oraz pisakami cukrowymi (ozdabiamy według uznania).
Lukier ;
Do miski wbijam białko jajka, dodaję stopniowo cukier puder i mieszam widelcem aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie gęsty. ( można użyć miksera)
Można dodać kilka kropli soku z cytryny.
gusia1000