gotujeanieumie

gotujeanieumie

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Drożdżowa chałka z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękka, puszysta i wcale nie za słodka. Drożdżowa chałka z kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, czy kolację.

Drożdżowa chałka z kruszonką

Składniki:

Drożdżowa chałka z kruszonką

Składniki na ciasto drożdżowe:

Składniki na kruszonkę:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowa chałka z kruszonką

Sposób przygotowania:

Lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (do wyrośnięcia).

Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło (najlepiej jest je rozpuścić wcześniej w garnuszku), wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego - w zależności od preferencji).

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto sobie rośnie, my zabieramy się za przygotowywanie kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Formujemy 3 wałki o długości równej długości blachy, na której będzie pieczona chałka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wałki przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz. Końce warkocza zawijamy pod spód chałki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół, aż ładnie się zarumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Drożdże instant:
W przypadku użycia drożdży instant wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.


Tagi:

chałka ciasta