Sposób przygotowania:
Drożdżowa chałka z kruszonkąSposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut (do wyrośnięcia).
Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru, sól, jajko, miękkie masło (najlepiej jest je rozpuścić wcześniej w garnuszku), wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego - w zależności od preferencji).
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto sobie rośnie, my zabieramy się za przygotowywanie kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Formujemy 3 wałki o długości równej długości blachy, na której będzie pieczona chałka.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wałki przekładamy na blachę i zaplatamy warkocz. Końce warkocza zawijamy pod spód chałki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałka smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół, aż ładnie się zarumieni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Drożdże instant:
W przypadku użycia drożdży instant wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto.
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki