Sposób przygotowania:
Domowa chałka
Drożdże rozetrzeć z cukrem zalać letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Wszystkie składniki dodać do miski, wstępnie wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto aby połączyły się wszystkie składniki i na końcu dodać rozpuszczone masło, wyrabiać dalej aby ciasto wchłonęło całe masło. Gdy jest wszystko połączone wyrabiać jeszcze 5 minut i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze kilka razy zagniatać i podzielić na trzy równe części. Z każdej części uformować długi wałek o średnicy 2 cm i ułożyć je obok siebie, skleić z jednej strony końcówki i zapleść w warkocz.
Końcówki zlepić ze sobą, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Włączyć piekarnik na 180 C. Przed włożeniem do piekarnika przesmarować wierzch chałki pozostawionym jajkiem i piec 25 minut.
Można jeszcze posypać cukrem lub kruszonką.
Wyrobić ciasto aby połączyły się wszystkie składniki i na końcu dodać rozpuszczone masło, wyrabiać dalej aby ciasto wchłonęło całe masło. Gdy jest wszystko połączone wyrabiać jeszcze 5 minut i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze kilka razy zagniatać i podzielić na trzy równe części. Z każdej części uformować długi wałek o średnicy 2 cm i ułożyć je obok siebie, skleić z jednej strony końcówki i zapleść w warkocz.
Końcówki zlepić ze sobą, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Włączyć piekarnik na 180 C. Przed włożeniem do piekarnika przesmarować wierzch chałki pozostawionym jajkiem i piec 25 minut.
Można jeszcze posypać cukrem lub kruszonką.