lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 154]

Domowa chałka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

chałka drożdżowa, pyszna, delikatna że palce lizać, ciasto zaplata się w warkocz i piecze w 180 C przez 25 minut

Domowa chałka

Składniki:

Domowa chałka

 

Sposób przygotowania:

Domowa chałka
Drożdże rozetrzeć z cukrem zalać letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło. Wszystkie składniki dodać do miski, wstępnie wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże.

Wyrobić ciasto aby połączyły się wszystkie składniki i na końcu dodać rozpuszczone masło, wyrabiać dalej aby ciasto wchłonęło całe masło. Gdy jest wszystko połączone wyrabiać jeszcze 5 minut i odstawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu jeszcze kilka razy zagniatać i podzielić na trzy równe części. Z każdej części uformować długi wałek o średnicy 2 cm i ułożyć je obok siebie, skleić z jednej strony końcówki i zapleść w warkocz.

Końcówki zlepić ze sobą, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Włączyć piekarnik na 180 C. Przed włożeniem do piekarnika przesmarować wierzch chałki pozostawionym jajkiem i piec 25 minut.

Można jeszcze posypać cukrem lub kruszonką.