Sposób przygotowania:
Lekko słodka chałka drożdżowa
W dużej misce połączyć mąkę z cukrem pudrem i zrobić dołek. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami, łyżeczką cukru pudru i łyżką mąki - wlać do mąki, nakryć i pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże się namnożyły.
Dodać roztrzepane jajko i żółtko, stopione przestudzone masło i dużą szczyptę soli - wyrabiać jak najdłużej ręcznie albo kilka minut rbotem kuchennym z dużym hakiem. Kiedy ciasto jest już bardzo robrze rozciągnięte nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Odgazować lekko przegniatając i uformować z ciasta wałki do zaplatania - ilość zależy od umiejętności.
Oba końce plecionki bardzo dobrze i mocno skleić podkładając pod spód chałki - odłożyć bochenek do wyrośnięcia. Posmarować stopionym masłem i ew. posypać siekanymi orzechami, kruszonką lub ulubionymi płatkami.
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 30-40 min. do czasu, aż chałka się ładnie przyrumieni.
Ostudzić na kratce.
Dodać roztrzepane jajko i żółtko, stopione przestudzone masło i dużą szczyptę soli - wyrabiać jak najdłużej ręcznie albo kilka minut rbotem kuchennym z dużym hakiem. Kiedy ciasto jest już bardzo robrze rozciągnięte nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Odgazować lekko przegniatając i uformować z ciasta wałki do zaplatania - ilość zależy od umiejętności.
Oba końce plecionki bardzo dobrze i mocno skleić podkładając pod spód chałki - odłożyć bochenek do wyrośnięcia. Posmarować stopionym masłem i ew. posypać siekanymi orzechami, kruszonką lub ulubionymi płatkami.
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec ok. 30-40 min. do czasu, aż chałka się ładnie przyrumieni.
Ostudzić na kratce.
ola29