sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Chleb challah- chałka żydowska

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chyba można pokusić się o stwierdzenie, że żydowski chlebek challah jest prekursorem naszej rodzimej chałki. Proponuje upiec ta puszna, lekka chalke na wielkanocne sniadanie.

Chleb challah- chałka żydowska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb challah- chałka żydowska

 

  • 250 ml ciepłej wody
  • 17g swiezych drożdży
  • 3 lyzki cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju
  • 1 jajko + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem)
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba
  • kruszonka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki masła.

 

Sposób przygotowania:

Chleb challah- chałka żydowska
" W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą i 1 lyzka cukru. Odstawiamy na wyrosniecia. Mieszamy razem pozostaly cukier, olej, 1 jajko i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrosniete drozdze. Zagniatamy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabiamy 8-10 minut. Przykrywamy folią w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Następnie jedną część dzielimy na trzy, zaplatamy warkocz. Drugą część dzielimy na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Wykładamy blachy papierem i umieszczamy gotowe chałki. Odstawiamy do wyrosniecia, ok. 40 min. Rozmącamy pozostałe jajko i smarujemy chałki. Posypujemy kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Chałki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy.
Chleb challah- chałka żydowska
Następnie jedną część dzielimy na trzy, zaplatamy warkocz
Chleb challah- chałka żydowska
Drugą część dzielimy na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę.
Chleb challah- chałka żydowska
Z maki, cukru i masla zagniatamy kruszonka
Chleb challah- chałka żydowska
Rozmącamy pozostałe jajko i smarujemy chałki. Posypujemy kruszonka