Sposób przygotowania:
Chleb challah- chałka żydowska
" W misce mieszamy drożdże z ciepłą wodą i 1 lyzka cukru. Odstawiamy na wyrosniecia. Mieszamy razem pozostaly cukier, olej, 1 jajko i sól. Dodajemy stopniowo mąkę i wyrosniete drozdze. Zagniatamy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrabiamy 8-10 minut. Przykrywamy folią w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Następnie jedną część dzielimy na trzy, zaplatamy warkocz. Drugą część dzielimy na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Wykładamy blachy papierem i umieszczamy gotowe chałki. Odstawiamy do wyrosniecia, ok. 40 min. Rozmącamy pozostałe jajko i smarujemy chałki. Posypujemy kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. Chałki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy.
Nina W.
robaczek
lukrowanepierniczki