cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Chałka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, mięciutka chałka z kruszonką. Rozpływa się w ustach! Idealna na śniadanie z ulubionymi dodatkami: dżemem, serkiem, masełkiem :)

Chałka z kruszonką

Składniki:

Chałka z kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką
Z odrobiony mąki, cukru, drożdży i mleka zrobić zaczyn drożdżowy. Odstawić na ok 15 min, by ruszył. Następnie dodać pozostałe składniki na chałkę i wyrobić z nich gładką masę ciasta. Odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5h. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 równe części: każdą zrolować i uformować chałkę. Ostawić ponownie na około 30 min. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i oprószyć kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 20 min (aż się zarumieni). Smacznego!

Tagi:

jajko jajka