edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chałka z kruszonką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moja pierwsza w życiu chałka, cudownie wyrośnięta i leciutka. Wprawdzie splatałam ją trzy razy, ale za czwartym udało się dzięki filmikowi na youtube.

Chałka z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką
Mąkę przesiać, masło stopić. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, odebraną od całości łyżką mąki i letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować mieszaninę do smarowania: w miseczce roztrzepać dokładnie jajko, łyżkę mleka i pół łyżeczki cukru. Składniki kruszonki rozetrzeć i wstawić do lodówki. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto przebić, aby je odgazować, podzielić na 4 części i uformować równej wielkości wałeczki. Spleść warkocz – ja posiłkowałam się tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4 Splecioną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch dokładnie posmarować mieszaniną jajka, mleka i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu aż bardzo mocno wyrośnie, smarując w międzyczasie jeszcze 2-3 razy. Po ostatnim smarowaniu posypać kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 stopni z termo obiegiem). Wystudzić na kratce kuchennej.
Chałka z kruszonką
Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Chałka z kruszonką
Ciasto podzielić na 4 części i uformować równej wielkości wałeczki.
Chałka z kruszonką
Z wałeczków spleść warkocz, końce podwinąć.
Chałka z kruszonką
Po ostatnim smarowaniu posypać kruszonką.