Sposób przygotowania:
Chałka z kruszonką
Mąkę przesiać, masło stopić. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, odebraną od całości łyżką mąki i letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować mieszaninę do smarowania: w miseczce roztrzepać dokładnie jajko, łyżkę mleka i pół łyżeczki cukru. Składniki kruszonki rozetrzeć i wstawić do lodówki. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto przebić, aby je odgazować, podzielić na 4 części i uformować równej wielkości wałeczki. Spleść warkocz – ja posiłkowałam się tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=yhkZC1uVuj4 Splecioną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch dokładnie posmarować mieszaniną jajka, mleka i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu aż bardzo mocno wyrośnie, smarując w międzyczasie jeszcze 2-3 razy. Po ostatnim smarowaniu posypać kruszonką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 stopni z termo obiegiem). Wystudzić na kratce kuchennej.
gosia56
zbysiowa
edytaha
To tak jak i my Gosiu :)
edytaha
Oj Madziu, to już przy następnym pieczeniu, bo ta znikła zanim zdążyła wystygnąć :)