SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ciasteczka wg iziona

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Drożdżowe ciasteczka wg iziona Więcej zdjęć (4)

Maślany smak ciasteczek miesza się z aromatem kokosa i maku tworząc fajną całość.

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka wg iziona

 

  • 1/2 kg mąki
  • 30 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe
  • mak suchy
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka wg iziona
Przesiać mąkę(najlepiej od razu na stolnicę), dodać cukier i sól, wymieszać na sucho, dodać rozkruszone drożdże, żółtka jajek i pokrojone w kostkę masło, szybko zagnieść ciasto jak na kruche ciasteczka. Ciasto owinąć w ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie na 30 min, po tym czasie wyjąc ciasto z wody, odwinąć ściereczkę i osuszyć ciasto przy pomocy papierowego ręcznika. Stolnicę i wałek delikatnie podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm, wyciąć szklanką ciasteczka i ułożyć na suchej blaszce. Białka jajek do spienienia z cukrem i posmarować nimi ciasteczka, połowę posypać wiórkami kokosowymi, a resztę makiem. Piec w temp.190 st 10-15 min do zrumienienia
Drożdżowe ciasteczka wg iziona
Schłodzone ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć ciasteczka
Drożdżowe ciasteczka wg iziona
Ciastka posmarować spienionym białkiem i posypać
Drożdżowe ciasteczka wg iziona
Etap 3

Tagi:

mak