Sposób przygotowania:
Drożdżowe gofry z truskawkami i ciasteczkami oreoETAP 1
CIASTO:
Mleko delikatnie podgrzewamy. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz około 4 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego, pracującego rozczynu dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka, masło oraz w miarę mieszania stopniowo mąkę. Ciasto mieszamy około 5 minut.
ETAP 2
Gotowe, o konsystencji ciasta na racuszki przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
ETAP 3
Między czasie truskawki myjemy i osuszamy. Ciasta oreo dzielimy na mniejsze części.
ETAP 4
Gdy ciasto jest już gotowe rozgrzewamy gofrownicę. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia.
ETAP 5
Gotowe lekko studzimy na kratce.
Na przestudzone wykładamy bitą śmietanę , rozdrobnione ciastka oraz truskawki. Danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią stokrotki i listki truskawek. Gotowe.
SylaUla
gusia1000
ankaszym