sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Gofry drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nam najbardziej smakują posypane cukrem pudrem, wtedy czuje się ich prawdziwy smak, no i można zjeść parę sztuk więcej. Nie wyobrażam sobie pochłonięcia tej samej ilości gofrów np z bitą śmietaną lub lodami...

Gofry drożdżowe

Składniki:

Gofry drożdżowe

  • składniki na ok. 8 sztuk
  • 180 g wody gazowanej o temp. pokojowej
  • 210 g letniego mleka
  • 3 g suchych drożdży ( lub 6 g świeżych)
  • 5 g pasty waniliowej( u mnie łyżka domowego ekstraktu z wanili)
  • 2 duże jajka( białka i żółtka oddzielnie)
  • 15 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g stopionego i przestudzonego masła( dałam około 60 gr)
  • 3 łyżki ulubionego likeiru( u mnie ekstrakt waniliowy na bazie alkoholu)

Sposób przygotowania:

Gofry drożdżowe

przygotowanie ciasta

Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy
wodę gazowaną, mleko, suche drożdże, ekstrakt waniliowy, żółtka , cukier i sól miksujemy razem

W misce mieszamy wodę gazowaną, mleko, suche drożdże, ekstrakt waniliowy, żółtka , cukier i sól. W przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka.

ETAP 2:

Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy
Do masy zoltkowo-drozdzowej dodajemy make i maslo.

Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.

ETAP 3:

Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy
Ubite białka bardzo delikatnie dodajemy do masy.

Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.

ETAP 4:

Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy
Ciasto nalewamy na rozgrzana gofrownice. uwaga: Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylewania się za rowki gofrownicy.

Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy( moja 1200 W). Gofry z tej gofrownicy po 5 minutach były dobrze wypieczone i chrupiące.