Sposób przygotowania:
Drożdżowe placuszki z warzywami
Podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru. Gdy mleko będzie ciepłe dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Ostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy je z mąką aż powstanie kruszonka. Dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, miseczkę przykrywamy ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach obrane warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z warzyw porządnie odciskamy powstały sok. Cebulę rozdzielamy pomiędzy starte warzywa. Dynię doprawiamy pieprzem i tymiankiem, paprykę pieprzem, a cukinię gałką muszkatołową. Lepiej nie dodawać soli, żeby warzywa nie puściły soku. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każde z kółek rozkładamy farsz, nakładamy drugie kółko i zlepiamy brzegi. W placuszku zmieści się więcej farszu jeżeli zlepionego do połowy weźmiemy w rękę i będziemy wciskać farsz przez otwór. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, Placuszki pieczemy około 15-20 minut aż się zarumienią. Smacznego ;)
-Natka-
edytaha