anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Placuszki z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zwykłe drożdżowe placuszki podane z sosem śliwkowym smakują zupełnie wyjątkowo. Lekko kwaskowy z delikatną nutą cynamonu smak sosu znakomicie pasuje do tych placuszków.

Placuszki z sosem śliwkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki z sosem śliwkowym

 

  • CIASTO NA PLACUSZKI:

 

 

  • olej - do smażenia

 

  • SOS ŚLIWKOWY:

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z sosem śliwkowym
CIASTO NA PLACUSZKI: zaczynam od przygotowania rozczynu. Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, cukier, gotowy, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Następnie gdy ciasto podwoi swoją objętość nabieram je łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz na patelni. Placki smażę z obu stron na małym ogniu, aby miały czas się upiec w środku. SOS ŚLIWKOWY: umyte i pozbawione pestek śliwki kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję cukier brązowy i cały czas mieszając podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaję pokrojone śliwki, cynamon, sok z cytryny i delikatnie mieszam. Całość smażę do czasu, aż śliwki nieco zmiękną, ale się jeszcze nie rozgotują. Usmażone placuszki podaję polane gorącym sosem śliwkowym.
Placuszki z sosem śliwkowym
SOS ŚLIWKOWY: umyte i pozbawione pestek śliwki kroję na mniejsze kawałki.