Sposób przygotowania:
Placuszki z malinami
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Wbijamy jajko i dodajemy pokruszone drożdże. Całość zalewamy letnim mlekiem i dokładnie miksujemy, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto na placuszki odstawiamy na 30 minut, aby ładnie wyrosło. Maliny delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na niego za pomocą łyżki porcje ciasta tworząc placuszki. Na wyłożone ciasto układamy maliny i całość smażymy do zrumienienia. Następnie placuszki obracamy na drugą stronę i również smażymy je do zrumienienia. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło, jak wolimy słodszą wersję, to dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.