aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Placuszki z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięciutkie i bardzo pulchne drożdżowe placuszki z malinami. W sam raz a podwieczorek dla dorosłych i dla dzieci. Najlepiej smakują ze szklanką mleka do picia.

Placuszki z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z malinami
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Wbijamy jajko i dodajemy pokruszone drożdże. Całość zalewamy letnim mlekiem i dokładnie miksujemy, do otrzymania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto na placuszki odstawiamy na 30 minut, aby ładnie wyrosło. Maliny delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na niego za pomocą łyżki porcje ciasta tworząc placuszki. Na wyłożone ciasto układamy maliny i całość smażymy do zrumienienia. Następnie placuszki obracamy na drugą stronę i również smażymy je do zrumienienia. Usmażone placuszki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło, jak wolimy słodszą wersję, to dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.
Placuszki z malinami
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Wbijamy jajko i dodajemy pokruszone drożdże.
Placuszki z malinami
Całość zalewamy letnim mlekiem i dokładnie miksujemy.
Placuszki z malinami
Ciasto na placuszki odstawiamy na 30 minut, aby ładnie wyrosło.
Placuszki z malinami
Na rozgrzany olej na patelni za pomocą łyżki wykładamy małe porcje ciasta, na placuszkach układamy maliny i smażymy z obu stron do zrumienienia.

Tagi:

jajko jajka