gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste rogaliki drozdżowe. Super na śniadanie czy kolację do szklanki mleka. Polecam wypróbowanie przepisu.

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

Składniki:

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe

 

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 szklanka wody,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 5 łyżek cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej,
  • mak do posypania.

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki śniadaniowe
Do drożdży dodajemy cukier i wodę, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 mniut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 4 równe części.  Wałkujemy na kształt koła. Przekrawamy na 4 trójkąty.  Zwiajamy w ruloniki, formując rogalika. Posypujemy makiem.

Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

Studzimy na kratce.

Smacznego