Sposób przygotowania:
Rogale z makiemETAP 1:
Do kubka wlać mleko i lekko je podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
ETAP 2:
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wrzucić jogurt grecki, wlać olej i wbić jajko. Dodać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
ETAP 3:
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 9 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty placuszek i zwinąć rogale. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
ETAP 4:
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec oko 25 minut, aż będą rumiane.
Wystudzić na kratce.
reanja
mocsłodkości