SUPERPRZEPIS

Rogale z makiem

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Rogale z makiem

Puszyste i smaczne rogale, dobre nawet na drugi dzień! Pasują i do dżemu i do wędliny, posypane makiem, ale można użyć także sezamu

Składniki:

Rogale z makiem

 

Sposób przygotowania:

Rogale z makiem

ETAP 1:

Rogale z makiem
rozczyn: cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku

Do kubka wlać mleko i lekko je podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.

ETAP 2:

Rogale z makiem
do misy robota nalezy wsypać suche składniki, dodac jogurt, jajko i olej, wlać rozczyn

Do misy robota wsypać mąkę i sól, wrzucić jogurt grecki, wlać olej i wbić jajko. Dodać rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

ETAP 3:

Rogale z makiem
ciasto podzielić na 9 cześci. z każdego uformować rogala, rozłożyć na blasze

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i podzielić na 9 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty placuszek i zwinąć rogale. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Odstawić na 30 minut do napuszenia.

ETAP 4:

Rogale z makiem
wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem i posypać obficie makiem

Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec oko 25 minut, aż będą rumiane.
Wystudzić na kratce.