SUPERPRZEPIS

Rogaliki mleczno-maślane

  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Rogaliki mleczno-maślane Więcej zdjęć (3)

Pyszne, delikatne i puszyste rogaliki drożdżowe. Sekret tkwi w tym by podczas zwijania było jak najwięcej warstw. Przepis od Margarytki.

Składniki:

Rogaliki mleczno-maślane

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki mleczno-maślane
wałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.
Rogaliki mleczno-maślane
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto.
Rogaliki mleczno-maślane
Po zwinięciu posmarowac i posypać makiem.