lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogale na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne rogaliki, delikatne i puszyste w środku, a na wierzchu krucha skórka. Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik.

Rogale na śniadanie Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rogale na śniadanie

Składniki na 12 rogali :

Dodatkowo:

  • 50 g masła, roztopionego do posmarowania rogali

Sposób przygotowania:

Rogale na śniadanie

Wykonanie:

Do misy najpierw wsypałam składniki sypkie czyli mąkę ( przesianą) , drożdże instant, ksylitol oraz sól. Wymieszałam składniki.

W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło. Letnie dodałam do sypkich składników, wbiłam jaja i włączyłam mikser. Około 10 minut miksowałam.

Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto podzieliłam na dwie części. Rozwałkowałam na okrąg, wyszło 6 rogali.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia Każdy rogali w środku posmarowałam miękkim masłem i zwinęłam. Zostawiłam je do wyrośnięcia na 30 minut.

Po 30 minutach każdy rogal smarowałam masłem roztopionym. Piekłam w temperaturze 200 º C przez około 20 - 25 minut. Studziłam na kratce.

Rogale na śniadanie
Do misy najpierw wsypałam składniki sypkie czyli mąkę ( przesianą) ,
Rogale na śniadanie
W mikrofali podgrzałam mleko i rozpuściłam masło .
Rogale na śniadanie
Koło 10 minut miksowałam wszystkie składniki.
Rogale na śniadanie
Ciasto wyszło gładkie i elastyczne. Zostawiłam je na 2 godziny do wyrośnięcia .
Rogale na śniadanie
Ciasto podzieliłam na dwie części , Rozwałkowałam na okrąg , wyszło 6 rogali .
Rogale na śniadanie
Każdy rogali w środku posmarowałam miękkim masłem .
Rogale na śniadanie
Zwijałam rogaliki Zostawiłam je do wyrośnięcia na 30 minut.

Tagi:

rogale