Sposób przygotowania:
Rogale maślane z makiemWykonanie ciasta:
Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe. Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy mąkę 3 łyżki (z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia.
Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę. Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajo i roztrzepujemy, wlewamy do rozpuszczonej margaryny. Dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy robotem (hak) i miksujemy do momentu połączenia w jedna całość. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką (jak świeże drożdże to na godzinę).
Wykonanie rogali:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na stolnicy silikonowej (mniej mąki trzeba wtedy podsypywać).
Mamy "koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy. Rogale kładziemy na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach smarujemy rogale rozbełtanym jajem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach (duże rogale potrzebują trochę więcej czasu). Wychodzi nam 8 szt.
Nina W.
lalunia
Polecam bo naprawdę łatwo się robi .