lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rogale maślane z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najlepsze swoje pieczywo, tak już mam jak się uprę to piekę codziennie, aż do znudzenia. Tym razem rogale maślane z makiem idealne na śniadanie czy kolacje.

Rogale maślane z  makiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rogale maślane z makiem

Składniki do rogali:

Dodatkowo:

  • jajko rozbełtane do posmarowania rogali
  • mak do posypania rogali

 

Sposób przygotowania:

Rogale maślane z makiem

Wykonanie ciasta:

Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe. Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy mąkę 3 łyżki (z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia.

Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę. Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajo i roztrzepujemy, wlewamy do rozpuszczonej margaryny. Dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy robotem (hak) i miksujemy do momentu połączenia w jedna całość. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką (jak świeże drożdże to na godzinę).

Wykonanie rogali:

Rogale maślane z  makiem
Mamy

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na stolnicy silikonowej (mniej mąki trzeba wtedy podsypywać).
Mamy "koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy. Rogale kładziemy na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach smarujemy rogale rozbełtanym jajem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach (duże rogale potrzebują trochę więcej czasu). Wychodzi nam 8 szt.