Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tradycyjne rogale domowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekko słodkie rogaliki drożdżowe posypane makiem. Można je jeść same (ja tak je uwielbiam), z miodem lub dżemem

Tradycyjne rogale domowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjne rogale domowe

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne rogale domowe
W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 20 min., aby wyrósł. Jajka utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie połączyć z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiać ciasto dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodać wystudzone roztopione masło i zagniatać ciasto do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na ósemki. Każdy trójkąt zwijać od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min., aby podrosły. Żółtka roztrzepać, posmarować nimi wierch rogali i posypać makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec 15 min. Studzić na kratce.
Tradycyjne rogale domowe
Rogaliki drożdżowe posypane makiem wyciągnięte prosto z piekarnika