Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne rogaliki z nadzieniem czekoladowym najlepiej podawac do kawy lub kakao

Drożdżowe rogaliki z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mąki oraz połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce. Żółtka ucieram z resztą cukru. Stopioną margarynę przestudzam. Do mąki wlewam wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka. Składniki mieszam, po czym wlewam roztopioną margarynę. Zarabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gotowe ciasto rozwałkowuje, kroję w trójkąty, nakładam po pół łyżeczki kremu i formuję rogaliki. Gotowe rogaliki układam na blasze, które należy piec w rozgrzanym piekarniku, aż uzyskają złoty kolor. Upieczone rogaliki posypuję cukrem pudrem. Podaję do kakao. Smacznego!!!
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Ciasto zarabiam ciepłym mlekiem, wtedy ładnie wyrośnie
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Rogaliki można też posmarowac białkiem, będą ładnie zrumienione
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Upieczone pozostawiam do ostudzenia, ale smaczne są też ciepłe