Sposób przygotowania:
Drożdżowe z truskawkami
Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru, po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i puch jajeczny. Następnie po wyrobieniu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Możemy dodać więcej mąki, jeśli ciasto będzie tego wymagało. Powinno być ono elastyczne.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wówczas przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wciskamy w ciasto truskawki. Całość posypujemy kruszonką przygotowaną z 1/2 szklanki mąki, cukru i 4 łyżek margaryny. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wówczas przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wciskamy w ciasto truskawki. Całość posypujemy kruszonką przygotowaną z 1/2 szklanki mąki, cukru i 4 łyżek margaryny. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
2milutka
iziona
edytaha
zbysiowa
mysza75