Sposób przygotowania:
Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliowąETAP 1:
Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
ETAP 2:
Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.
ETAP 3:
Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki.
ETAP 5:
Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.
ETAP 6:
Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze.