ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna, lekka drożdżówka z truskawkami, smakuje dodaje drożdżówce chrupiąca, waniliowa kruszonka.

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

 

  • drożdże świeże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • mleko letnie 2 szklanki,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • palma stopiona 100 gram,
  • mąka tortowa 80 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • truskawki świeże 70 dag,
  • palma miękka 150 gram,
  • mąka tortowa 200 gram,
  • cukier 100 gram
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

ETAP 1:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową
Drożdże świeże powinny pracować w ciepłym miejscu.

Drożdże wkruszyć do misy robota, wsypać 2 łyżki cukru i mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka, wymieszać dobrze i pod przykryciem zostawić na 30 minut.

ETAP 2:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową
Ciasto wyrabiam w robocie gdyż mam słabą ruchową dłoń.

Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto.

ETAP 3:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową
Ciasto w dużej misce dobrze wyrośnie i nie wyjdzie z miski.

Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 4:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

Wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki.

ETAP 5:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście.

ETAP 6:

Drożdżówka truskawkowa z kruszonką waniliową

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze.