gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babka ziemniaczana (kartoflak)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babkę ziemniaczaną możemy podawać z ulubionymi sosami jak i z dodatkiem surówek. Polecam wypróbowanie przepisu.

Babka ziemniaczana (kartoflak)

Składniki:

Babka ziemniaczana (kartoflak)

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana (kartoflak)
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.

Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.

Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.

Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego ;)