Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana (kartoflak)
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.
Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.
Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;)
Ziemniaki wyłożyć na sitko umieszczone na misce i lekko ugniatamy.
Z ziemniaków odcieknie nadmiar płynu, a na dnie miski zostanie skrobia ziemniaczana. Płyn delikatnie zlewamy z miski, a skrobię mieszamy z masą ziemniaczaną.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskam przez praskę. Mieszamy z ziemniakami.
Następnie dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy olejem, wlewamy masę i lekko skrapiamy olejem.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Babka powinna być zrumieniona.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ;)
SylaUla