Sposób przygotowania:
Drożdżowy z truskawkamiETAP 1
CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
ETAP 2
Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę , by podwoiło swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy truskawki oraz kruszonkę.
ETAP 3
OWOCE: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.
KRUSZONKA: Składniki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową przechowujemy w lodówce.
ETAP 4
Wyrośnięte cisto drożdżowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wykładamy warstwę truskawek. Jeśli są duże przekrawamy je na połowę.
ETAP 5
Owoce natomiast przykrywamy kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (40-50°) na około 20 minut by podrosło. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180°C. Ciasto pieczemy około 40 minut do zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy z piekarnika, a następnie z blaszki i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe możemy polukrować (tak jak ja).
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty, ale lejący.
Gotowym delikatnie polewamy jeszcze ciepłe ciasto.
gusia1000
SylaUla
zbysiowa