jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowy z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste ciasta z owocami, takie które były przygotowywane od lat w naszych domach są najlepsze. To takich niewątpliwie mogę zaliczyć drożdżowego z truskawkami.

Drożdżowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy z truskawkami

CIASTO:

NADZIENIE:

KRUSZONKA:

  • 150 gram mąki,
  • 90 gram masła,
  • 6 łyżek cukru kryształu

LUKIER

  • Ok 2 łyżki mleka,
  • Cukier puder (około 4-5 łyżek)

Sposób przygotowania:

Drożdżowy z truskawkami

ETAP 1

Drożdżowy z truskawkami
do rozczynu dodajemy pozostałe składniki

CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy łyżkę cukru, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Między czasie rozpuszczamy i lekko studzimy masło.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy letni tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

ETAP 2

Drożdżowy z truskawkami
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na około 1 godzinę , by podwoiło swoją objętość.

Między czasie przygotowujemy truskawki oraz kruszonkę.

ETAP 3

Drożdżowy z truskawkami
w misce łączymy składniki kruszonki

OWOCE: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.

KRUSZONKA: Składniki umieszczamy w misce i rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową przechowujemy w lodówce.

ETAP 4

Drożdżowy z truskawkami
Na wyłożone ciasto wykładamy owoce

Wyrośnięte cisto drożdżowe przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na ciasto wykładamy warstwę truskawek. Jeśli są duże przekrawamy je na połowę.

ETAP 5

Drożdżowy z truskawkami
Truskawki przykrywamy kruszonką

Owoce natomiast przykrywamy kruszonką.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (40-50°) na około 20 minut by podrosło. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180°C. Ciasto pieczemy około 40 minut do zrumienienia.

Gotowe wyjmujemy z piekarnika, a następnie z blaszki i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe możemy polukrować (tak jak ja).

LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty, ale lejący.

Gotowym delikatnie polewamy jeszcze ciepłe ciasto.