Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Masło lub margarynę rozpuszczny i odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki dokładmy opłukujemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.
Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy i po łyżce mąki oraz cukru pudru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pozostały cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy do niej żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 5 minut, po czym stopniowo dodajemy ostudzone masło lub margarynę. Zarabiamy, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i palcami rozciągamy je na wielkość formy. W ciasto wciskamy umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 50 minut.
Kruszonka: Masło rozcieramy palcami z cukrem pudrem cukrem waniliowym oraz mąką.
Truskawki dokładmy opłukujemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.
Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy i po łyżce mąki oraz cukru pudru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pozostały cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy do niej żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 5 minut, po czym stopniowo dodajemy ostudzone masło lub margarynę. Zarabiamy, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i palcami rozciągamy je na wielkość formy. W ciasto wciskamy umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 50 minut.
Kruszonka: Masło rozcieramy palcami z cukrem pudrem cukrem waniliowym oraz mąką.
Wuzetka
misia5
Taki urok tego ciasta. Ono klei się nieziemsko, ale tak właśnie ma być. Po upieczeniu tak jak piszesz jest przepyszne, a do tego miękkie i delikatne :)