SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami

  • 9
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami Więcej zdjęć (11)

Pyszne, lekkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe z sezonowymi truskawkami i borówkami. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami

 

 

  • Ciasto:
  • 510 g mąki pszennej typ 550
  • 210 ml letniego mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Mąkę, cukier puder oraz drożdże mieszamy ze sobą, aż składniki się połączą. Dodajemy mleko i mieszamy.

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie zaczyn. Obok dajemy żółtka z cukrem waniliowym i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe mleko i zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Przekładamy je do miski posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie zabieramy się za owoce.

Truskawki myjemy pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki dajemy do miski i posypujemy cukrem. Borówki opłukujemy i przebieramy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na cała jej powierzchnię. Na ciasto układamy truskawki, które posypujemy mąką ziemniaczaną. Na truskawki rozrzucamy borówki. Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier oraz mąkę rozcieramy ze sobą). Odstawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.

Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Do miski z przesianą mąką wlewamy zaczyn dodajemy żółtka oraz cukier waniliowy odstawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Gdy zaczyn ruszy dodajemy do miski mleko
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Zarabiamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Ciasto przekładamy do miski i posypujemy niewielką ilością mąki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy je palcami na wielkość formy
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Na ciasto układamy truskawki które posypujemy mąką ziemniaczną
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Na truskawki dajemy borówki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Owoce posypujemy kruszonką
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Ciasto pieczemy w temp 180 st przez 45-50 minut