Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami
Mąkę, cukier puder oraz drożdże mieszamy ze sobą, aż składniki się połączą. Dodajemy mleko i mieszamy.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie zaczyn. Obok dajemy żółtka z cukrem waniliowym i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe mleko i zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Przekładamy je do miski posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie zabieramy się za owoce.
Truskawki myjemy pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki dajemy do miski i posypujemy cukrem. Borówki opłukujemy i przebieramy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na cała jej powierzchnię. Na ciasto układamy truskawki, które posypujemy mąką ziemniaczaną. Na truskawki rozrzucamy borówki. Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier oraz mąkę rozcieramy ze sobą). Odstawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.
Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie zaczyn. Obok dajemy żółtka z cukrem waniliowym i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe mleko i zarabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i wyrabiamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Przekładamy je do miski posypujemy niewielką ilością mąki i odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie zabieramy się za owoce.
Truskawki myjemy pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki dajemy do miski i posypujemy cukrem. Borówki opłukujemy i przebieramy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na cała jej powierzchnię. Na ciasto układamy truskawki, które posypujemy mąką ziemniaczaną. Na truskawki rozrzucamy borówki. Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier oraz mąkę rozcieramy ze sobą). Odstawiamy na 30 minut by ciasto ruszyło.
Pieczemy w temp. 180 st przez około 45-50 minut.
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto Ci się podoba :) Częstuj się :)
robaczek
misia5
O tak :) Zgadzam się w 100% :)
Czekoladka 2
misia5
To tak jak ja :)
Czekoladka 2
misia5
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało :)
mocsłodkości