WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sama kwintesencja wiejskiego lata. Pyszne ciasto drożdżowe z aromatycznymi truskawkami i słodką kruszonką.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Studzimy.

Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy cukier i żółtka. Stopniowo dolewamy mleko i bardzo dokładnie wyrabiamy, by odstawało od ręki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kruszonka

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Kruszonkę robimy z masła, cukru i mąki.

Do miski wrzucamy odmierzone masło, cukier i mąkę. Rozcierając je razem palcami, robimy kruszonkę.

Ciasto

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Na ciasto drożdżowe wykładamy truskawki i kruszonkę.

Po upływie ok godziny, gdy ciasto wyrosło, lekko je rozciągamy i wykładamy nim dużą blachę.

Układamy na nim oczyszczone, umyte i osuszone truskawki. Na wierzch rozsypujemy kruszonkę.

Pieczenie

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto w piekarniku powinno podwoić wysokość.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut, aż ładnie się przyrumieni.