Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkamiCiasto
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Studzimy.
Mąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy cukier i żółtka. Stopniowo dolewamy mleko i bardzo dokładnie wyrabiamy, by odstawało od ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka
Do miski wrzucamy odmierzone masło, cukier i mąkę. Rozcierając je razem palcami, robimy kruszonkę.
Ciasto
Po upływie ok godziny, gdy ciasto wyrosło, lekko je rozciągamy i wykładamy nim dużą blachę.
Układamy na nim oczyszczone, umyte i osuszone truskawki. Na wierzch rozsypujemy kruszonkę.
Pieczenie
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut, aż ładnie się przyrumieni.