jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Drożdżówka z czerwoną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówka to świetna propozycja na deser.

Drożdżówka z czerwoną porzeczką

Składniki:

Drożdżówka z czerwoną porzeczką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z czerwoną porzeczką
Do ciasta drożdżowego wszystkie produkty powinny mieć temp. pokojową. W szklance połączyć ze sobą pokruszone drożdże, łyżkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka. Rozczyn dobrze wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość około 15 min.. Mąkę należy przesiać. Masło należy rozpuścić w garnku i ostudzić. Laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i wyciągnąć nasionka. Nasiona wanilii połączyć z cukrem. W naczyniu należy połączyć mąkę, cukier, rozczyn, jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrobić rękoma. Na samym końcu do ciasta dodać ostudzony tłuszcz i dobrze połączyć składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję stałą, ale gładkie. W razie potrzeby dodać trochę mąki. W naczyniu należy połączyć ze sobą mąkę, cukier i masło. Całość wyrobić szybko rękoma, powinna powstać kruszonka. Z gotowego ciasta formować drożdżówki, położyć owoc na wierzchu i posypać kruszonką. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 min.

Tagi:

jajko jajka