renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Super czekoladowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rarytas dla wszystkich kochających czekoladowe smakołyki. Mocno czekoladowe ciacho sprawdzi się na każdą okazję.

Super czekoladowe ciasto

Składniki:

Super czekoladowe ciasto

 

  • Ciasto:
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 250 ml wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jaja

 

  • Na masę i "polewę":
  • 125 ml wody
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 175 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (powinna być posiekana)

Sposób przygotowania:

Super czekoladowe ciasto

Etap 1

Super czekoladowe ciasto
W garnku zagotować wodę , dodać cukier a potem masło.

Najpierw przygotowujemy masę.

Na początek zagotować wodę w garnku i dodać cukier trzcinowy, zamieszać
dodać masło i roztopić.

Etap 2

Super czekoladowe ciasto
Dodać połamana czekoladę i mieszać do uzyskania gładkiej masy,

Wyłączyć ogień pod garnkiem i dodać całą czekoladę, zamieszać wielokrotnie ruchem kolistym garnek.

Mieszać (może być ubijaczką ubijaczką) aż do uzyskania gładkiej masy zostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.

Etap 3

Super czekoladowe ciasto
Należy rozpuścić kakao i cukier puder we wrzątku.

Teraz przygotowujemy ciasto: rozpuścić kakao i cukier puder we wrzącej wodzie i zostawić do ostygnięcia.

Etap 4

Super czekoladowe ciasto
Należy przygotować ciasto ucierając i mieszając składniki.

Utrzeć masło i ekstrakt waniliowy na puszystą masę, potem stopniowo dodawać cukier trzcinowy, ucierając, aż masa będzie gładka, dodawać po jednym jajku, mieszając.

Przesiać mąkę pszenną tortową do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać, dodawać naprzemiennie mieszankę mąki, proszku i sody oraz rozpuszczone kakao z cukrem pudrem, ucierając.

Na koniec należy rozdzielić masę, wlewając do dwóch tortownic o tych samych średnicach.
piec przez ok. 20 minut. zostawić do ostygnięcia.

Etap 5

Super czekoladowe ciasto
Gdy ciasto i masa wystygnie należy przełożyć je masą.

Po ostygnięciu obu warstw ciasta oraz masy, przełożyć ciasto masą (cienka warstwa).

Resztę masy zużywamy jako "polewę". Należy posmarować również "boki" ciasta.