akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Ciasto niecodzienne, czekoladowe na drożdżach z truskawkami i kruszonką. Bardzo dobre!!! Polecam.

Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 500 g. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g. cukru
  • 20 g. suchych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 310 ml mleka ciepłego
  • 100 g. czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 100 g. czekolady mlecznej, posiekanej
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami
1. Ciasto: Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać resztę składników i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, włożyć do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać truskawki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Kruszonka: Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą rękami, do uzyskania sypkiej kruszonki. Posypać nią ciasto. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć z piekarnika o ostudzić. Smacznego!
Czekoladowe ciasto drożdzowe z truskawkami
Studzenie czekoladowego ciasta drożdżowego z truskawkami.