pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Sernik gotowany (na herbatnikach)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczny sernik, wyśmienity w smaku i konsystencji. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej jak 30 min. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy herbatniki lekko zmiękną.

Sernik gotowany  (na herbatnikach)

Składniki:

Sernik gotowany (na herbatnikach)

Na ser:

  • 1 kg białego sera (2-krotnie zmielonego)
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 garść rodzynek

Pozostałe:

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany (na herbatnikach)
Przygotowanie sera:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem,zdejmujemy z palnika. Ser i jajka miksujemy razem. Mleko mieszamy dokładnie z budyniem.

Do roztopionego masła wlewamy mleko z budyniem i zmiksowany ser i wszystko dokładnie miksujemy. Wszystko gotujemy około 15 min regularnie mieszając. Na koniec dorzucamy garść rodzynek i dokładnie mieszamy.

W blaszce wykładamy herbatniki jeden obok drugiego tak aby pokryć całe dno blaszki.

Na herbatniki wylewamy połowę sera, równamy, układamy warstwę herbatników, wylewamy pozostały ser i przykrywamy warstwą herbatników.

Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.