lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Nazwa regionalna to: szneki z glancem:)

Drożdżówki

Składniki:

Drożdżówki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Margarynę utrzeć z jajkami, cukrem, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie znowu wyrobić ciasto i formować cienkie wałeczki, zwijać je w kształt "ślimaka". Pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, po czym smarować drożdżówki na wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze ok. 230 stopni C. na złoty kolor. Ciepłe, ale nie gorące drożdżówki posmarować lukrem np. z cukru pudru, wody i kilku kropel cytryny.