Sposób przygotowania:
Drożdżówki jabłkowo-brzoskwiniowe
Najpierw robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy pokruszone drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. do dużej miski przesiewamy mąkę ,wbijamy całe jajko i żółtko. Doprawiamy odrobiną soli. Wlewamy roztopione masło i na koniec wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Miedzy czasie robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki rękami aż powstaną małe grudki. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kółka , układamy je na blaszce. Dno szklanki moczymy w mące i odbijamy je na środku drożdżówki. W kółko nakąłdamy prażone jabłuszka z brzoskwiniami. Drożdżówkę smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 20 min.