Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jabłkami
CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam przysmażonych jabłek z galaretką. NADZIENIE: Jabłka obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak rozdrobnione przekładamy do garnka i smażymy około 20 minut ( długość smażenia zależy od rodzaju jabłek- powinny być wyczuwalne delikatnie kawałki jabłka). Po tym czasie dodajemy galaretkę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Delikatnie rozcieramy je w dłoniach, by powstała posypka.