Sposób przygotowania:
Pierniczki miodowo-pomarańczowe
Miód, cukier i masło podgrzać.
-Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto(można użyć robot kuchenny z mieszadłem/
-Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
-Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na omączonym blacie / na grubość 3-4 milimetrów/ i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
-Pierniczki układać na wyłożonej pergaminem blaszce.
-Piec ok.10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku /powinny się ładnie,równomiernie przyrumienić/
-Upieczone pierniki są miękkie,ale w trakcie stygniecia twardnieją.
-Pierniczki zbyt mocno spieczone są twarde i niesmaczne.
-Wystudzone pierniczki przechowywać z szczelnie zamkniętym pojemniku,a przed samymi świętami ozdobnie polukrować /ja zrobiłam to wcześniej/.
-Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
-Drewnianą łyżką wyrobić ciasto(można użyć robot kuchenny z mieszadłem/
-Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
-Schłodzone ciasto rozwałkować partiami na omączonym blacie / na grubość 3-4 milimetrów/ i wykrawać dowolne kształty pierniczków.
-Pierniczki układać na wyłożonej pergaminem blaszce.
-Piec ok.10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku /powinny się ładnie,równomiernie przyrumienić/
-Upieczone pierniki są miękkie,ale w trakcie stygniecia twardnieją.
-Pierniczki zbyt mocno spieczone są twarde i niesmaczne.
-Wystudzone pierniczki przechowywać z szczelnie zamkniętym pojemniku,a przed samymi świętami ozdobnie polukrować /ja zrobiłam to wcześniej/.
czekoladka_m