kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pierniczki na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego.

Pierniczki na szybko

Składniki:

Pierniczki na szybko

podstawowe

  • (na dwie blachy)

 

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • duże jajko
  • 60 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody

Sposób przygotowania:

Pierniczki na szybko
Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków.

Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Lukier:

Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać rzadszą, płynną konsystencję. Pierniczki maczamy najpierw w rzadkim lukrze. Pozostawiamy do stwardnienia. Gęstym lukrem za pomocą rożka o cienkiej końcówce dekorujemy pierniczki wg uznania.