Sposób przygotowania:
Dudhi z serem brie
Zielone dudhi opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyła i pokroiłam w plastry nie grubsze niż 1 cm. Posypałam vegeta- przyprawą uniwersalną, solą , pieprzem i przełożyłam do naczynia. Zapiekałam w piekarniku w temp 180 stopni przez 15 max 20 minut. Pomidory pokroić w plastry. Koperek bardo drobno posiekałam i połączyłam z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wstawiłam na kilka minut do lodówki. Ser brie pokroiłam w niezbyt grube plastry. Na plastrach dudhi układałam pomidora, następnie ser , z wierzchu polałam odrobiną sosu. Smacznego:)
kołczu
agabi22
Dudhi - jedna z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Nie bardzo znane w kuchni zachodniej, jest jednym z ulubionych warzyw w kuchni indyjskiej. Rośnie w warunkach dużej wilgotności Indii czy Sri lanki. W smaku przypomina kabaczek , troszkę cukinię a są i tacy co mówią , że smakuje troszkę jak ogórek. Dudhi użyłam w mojej kuchni już któryś raz, ale w roli głównej jest to jego debiut. Wyszło pysznie i lekko, 100 gram dudhi to tylko 12 kcal. Dudhi posiada wiele właściwości leczniczych. Polecam
kołczu
agabi22
ja kupiłam go w Uk w morrisons ale można kupić w pakistańskich sklepach.
kołczu
agabi22 napisał(a):
Netka
jaNina