ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Duet krewetkowo-fasolowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i proste:krewetki z fasolką w sosie pomidorowym z grzanką

Duet krewetkowo-fasolowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duet krewetkowo-fasolowy

 

  • ok. 200 mrożonych krewetek (najlepiej większych np. black tiger)
  • puszka białej fasoli
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • ok. 300 g dobrej ,gęstej passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • suszona natka pietruszki
  • szczypta chilli (lub więcej jeśli lubimy)
  • słodka mielona czerwona papryka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • dodatki :podpieczona bagietka z masełkiem ziołowym

Sposób przygotowania:

Duet krewetkowo-fasolowy
Na mała patelnię wlewamy zawartość puszki z fasolą (staramy się nie wlewać całej zalewy), zagotowujemy na małym ogniu z solą, pieprzem i natką oraz passatą .Na drugiej,dużej patelni na odrobinie oliwy podsmażamy delikatnie 3 minuty czosnek przeciśnięty przez praskę z chilli. Następnie dodajemy rozmrożone krewetki,dodajemy odrobinę soli i pieprzu i podsmażamy 2-3 minuty, następnie wlewamy wino i chwilę dusimy. Fasolę z passatą przelewamy na dużą patelnię, mieszamy i dodajemy słodką paprykę,jeszcze odrobinę natki,i ewentualnie cukier (ja dodałam 1,5 łyżeczki), dusimy na małym ogniu jeszcze 3 minuty i gotowe. Ja podałam z grillowaną pszenną bagietką i masełkiem z ziołami. Smacznego :)
Duet krewetkowo-fasolowy
fasola z passatą na małej patelni :)
Duet krewetkowo-fasolowy
krewetki podsmażane z czosnkiem i chilli
Duet krewetkowo-fasolowy
tu już całość...jeszcze odrobina cukru i gotowe

Tagi:

krewetki